۱۵ مرداد ۱۳۸۷

قوس نزولی بازارمسکن پس از یکسال

بازار مسکن

قوس نزولي قيمت مسکن پس از يک سال رکود تورمی. تهران - خبرگزاری اقتصادی ایران اکونیوز:یک روزنامه داخلی از شکستن طلسم بازار مسکن و کاهش قیمت ها در این بازار برخلاف روند 3 سال گذشته خبر داد.
به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران ، این روزنامه در نوشته ای با عنوان دلایل کاهش قیمت مسکن نوشت: روند تاریخی قیمت مسکن نشان دهنده آن است که این بازار همواره دارای یک حرکت پلکانی بوده که پس از مدتی رشد، دوباره در رکود چندساله خود فرو می رود. اکنون علائم قیمتی حاکی از آن است که بازار پس از رسیدن به پیک های قیمتی خود در سراشیبی سقوط فرو رفته و می رود که در چند سال آینده به خواب رکود فرو رود.
برنامه های دولت برای اعمال مالیات بر معاملات مسکن و رونق موقتی بورس از جمله دلایلی است که به سراشیبی قیمت ها کمک کرده و قیمت مسکن بین 15 تا 25 درصد کاهش یافته است.
این روزنامه همچنین در گزارش دیگری با عنوان "پس از یک سال رکود تورمی رخ داد: کاهش قیمت مسکن" نوشت: رکود سنگین حاکم بر بازار مسکن طی یک سال گذشته از یک سو و چالش دیپلماتیک ایران با غرب از سوی دیگر به همراه رونق بازار بورس و نیز خروج تدریجی سیمان از سبد حمایتی دولت از جمله مهم ترین عواملی هستند که در بیان علت کاهش قیمت ها در بازار معاملات مسکن توسط برخی کارشناسان و فعالان بازار مسکن ذکر شده است.
بازرس اصلی انجمن مهندسان راه و ساختمان نیز ضمن اعلام خبر متوقف شدن روند افزایش بهای مسکن در تهران از کاهش قیمت مسکن در برخی نقاط پایتخت خبر داد و گفت: «رکود حاکم بر بازار مسکن باعث شده برخی از مالکان اقدام به کاهش بهای املاک خود کنند اما با وجود این کاهش قیمت، بهای ملک همچنان بالاست و بازار ظرفیت و کشش افت بیشتر قیمت ها را دارد.»
سعید امدادی با تأکید بر اینکه «طی دو، سه سال اخیر قیمت ملک بر اثر بورس بازی و دلالی به طور کاذب و سرسام آوری افزایش پیدا کرده بود»، اظهار داشت: «در حال حاضر رکود حاکم بر بازار مسکن و برخی اقدامات دولت موجب کاهش جذابیت بازار مسکن برای سرمایه گذاری شده که این امر در نهایت افت بهای ملک و زمین را به دنبال داشته است.»
وی افزود: «حرکت دولت در جلوگیری از ورود سرمایه های کلان برخی از سازمان های دولتی و نیمه دولتی به بازار مسکن، دلالی و بورس بازی را در این بازار به طرز چشمگیری کاهش داده که این امر مانع رشد غیرطبیعی قیمت ها در بازار مسکن شده است.»
وی با اشاره به رکود حاکم بر بازار مسکن تصریح کرد: «شدت این رکود به حدی است که برخی افراد را مجبور به فروش املاک خود زیر قیمت بازار کرده است.»
امدادی افزود: «به علت طولانی شدن دوره خواب سرمایه دلالان، برخی افراد برای رونق بخشیدن به بازار و فروش املاک خود، اقدام به کاهش قیمت زمین و ملک کرده اند. به طور مثال یک واحد آپارتمان 300 متری در الهیه که در ابتدای سال با قیمت 9 میلیون تومان در هر متر برای فروش گذاشته شده بود، هم اکنون حدود هفت میلیون و 500 هزار تومان برای فروش پیشنهاد می شود.»
محمدرضا خراسانی یکی از فعالان بازار مسکن نیز ضمن تأیید خبر کاهش قیمت ها در بازار معاملات املاک مسکونی گفت: «طی یک ماه اخیر قیمت هر متر آپارتمان نوساز در منطقه تهرانپارس با کاهش 400 تا 500 هزار تومانی روبه رو شده است. مثلاً قیمت ملکی که قبلاً حدود 210 میلیون تومان بود هم اکنون به 180 میلیون تومان رسیده است.»
وی افزود: «همچنین در منطقه نارمک قیمت هر متر آپارتمان که تا یک ماه قبل حدود سه میلیون و 300 هزار تا سه میلیون و 400 هزار تومان بود هم اکنون با افتی معادل 600 تا 700 هزارتومان به دو میلیون و 600 هزار تا دومیلیون و 700 هزار تومان رسیده است. متوسط قیمت هر متر آپارتمان در منطقه غرب تهران نیز با 800 هزار تومان کاهش از چهار میلیون و 400 هزار به سه میلیون و 600 هزار رسیده است.»
وی تاکید کرد: «تشدید نظارت و بازرسی دولت و مسوولان مربوطه در این رابطه می تواند ضمن تداوم روند نزولی قیمت مسکن در بخش خرید و فروش، منجر به کاهش قیمت ها در بخش اجاره مسکن نیز شود.»
وی گفت: «اگر اتحادیه مشاوران املاک بر نحوه قیمت گذاری و خرید و فروش ملک نظارت دقیق تر و کامل تری داشته باشد نه تنها جلوی قیمت گذاری های سلیقه ای گرفته می شود بلکه شدت برخورد با متخلفان بازار مسکن را سامان خواهد داد.»
رونق بورس و جنگ روانی عامل کاهش قیمت مسکن
مرتضی وطن خواه یک کارشناس اقتصادی نیز گفت: «رونقی که طی یک ماه اخیر در بورس اوراق بهادار به وجود آمده توجه گروهی از سرمایه گذاران را به خود جلب کرده است. این رونق باعث شده برخی افراد به علت رکود حاکم بر بازار مسکن، سرمایه های خود را از این بازار خارج کرده و به بخش بورس منتقل کنند که این امر یکی از دلایل کاهش قیمت زمین و ملک در تهران به شمار می رود.»
وی تصریح کرد: «جنگ روانی آمریکا و اسرائیل علیه کشورمان یکی دیگر از دلایل افت بهای مسکن است چون اولین بازاری که در اثر بحران احتمالی ضربه خورده و با کاهش شدید قیمت ها روبه رو می شود، بازار مسکن است. ترس ناشی از این کاهش قیمت ها برخی افراد را که اتفاقاً سرمایه گذاری های کلانی در بخش مسکن کرده اند را بر آن داشته تا سرمایه های خود را از بازار مسکن خارج کرده و در بخش دیگری به کار بیندازند.»
تبلیغات دولت
وطن خواه عملکرد و تبلیغات دولت مبنی بر کاهش قیمت مسکن در نیمه دوم سال را یکی دیگر از پارامترهای مؤثر در کاهش بهای مسکن دانست و تصریح کرد: «تکرار مداوم و مانور دولت و مسئولان مربوطه بر این موضوع، تأثیر روانی در بازار داشته و قیمت ملک را بیش از این کاهش خواهد داد.»
این کارشناس اقتصادی با تأکید بر اینکه «دولت توانایی کاهش بیش از پیش بهای مسکن را دارد»، افزود: «دولت اهرم های قوی و مطمئنی برای کاهش بهای ملک دارد که با استفاده از آنها می تواند ضمن تثبیت قیمت مسکن، زمینه کاهش قیمت آن را نیز به وجود بیاورد. به عنوان مثال دولت با پیگیری پارامترهایی چون تمرکززدایی از تهران و برنامه ریزی های کلان در این رابطه می تواند بازار مسکن را متعادل کرده و کنترل کند.»
قیمت زمین در تهران گران ترین در ایران
قیمت یک متر مربع زمین مسکونی در تهران فاصله زیادی با دیگر شهرهای بزرگ کشور دارد به طوری که نسبت به شهری چون همدان به بیش از سه برابر می رسد.
به گزارش وزارت مسکن و شهرسازی، قیمت زمین در تهران حدود 16 برابر قیمت زمین مسکونی شهر کرمان (1086 هزار ریال) است که اختلاف بسیار زیادی را بین مراکز استان های کشور نشان می دهد.
بنا بر این گزارش پس از تهران و همدان به ترتیب بالاترین قیمت زمین در شهرهای کرج، اصفهان و مشهد است و کمترین قیمت در مراکز استان ها پس از کرمان متعلق به ارومیه، زاهدان و یزد است. نرخ های رشد نیز نشان می دهد قیمت ها در شهر تهران، اغلب بیشتر رشد می کند به طوری که بیشترین رشد قیمت در نیمه اول سال 86 نسبت به نیمه اول سال 85 متعلق به شهرهای همدان، بندرعباس و تهران بوده است که به ترتیب در رده های دوم، اول و نهم گران ترین قیمت قرار داشته اند.
این گزارش اضافه می کند کمترین رشد متعلق به شهرهای رشت، کرمان و شیراز بوده است که به ترتیب از نظر ارزانی قیمت زمین در رده های دوازدهم ، اول و نهم قرار داشته اند.

منبع :روزنامه سرمایه

هیچ نظری موجود نیست: